2013-05-02 08:56:44

"Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku", 2013.

19. travnja 2013. godine u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu održala se tradicionalna gastronomska manifestacija "Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku".

 

Ovaj naziv škola je odabrala iz razloga što na našem otoku postoje dva narječja, čakavsko i štokavsko, a u samom gradu Pagu govori se i cakavskom varijantom čakavskog narječja. Misao vodilja ove manifestacije je prezentiranje starih, autohtonih jela otoka Paga, a  to bogatstvo i ove su nam godine uspješno predstavili učenici ugostiteljskog usmjerenja naše škole sa svojim mentorima – kuharom Brankom Tičićem i konobarom Teom Bukša.

U atmosferu manifestacije uveli su nas zvuci klape Sol, a  zatim je goste pozdravila ravnateljica Milena Čemeljić te posebno naglasila zadovoljstvo time što smo ove godine manifestacijom sudjelovali i u obilježavanju Dana Zadarske županije, točnije u ovogodišnjim jubilarnim dvadesetim županijskim danima. Potom su učenici, članovi Dramske sekcije sa svojom voditeljicom prof. Natašom Strugar začinili program svojom izvedbom „Groznica subotnje večeri“, prema receptu Ive Bukše. Naime, s ovom su dramsko- scenskom igrom naši učenici osvojili 1. mjesto u Županiji na LIDRANU te su predloženi za Državnu smotru.   

Ove smo se godine predjelima i glavnim jelima,  manifestacijom vratili u pedesete i šezdesete godine dvadesetog stoljeća na otoku Pagu.

Nekada se na našem otoku pečena janjetina jela za vrijeme blagdana ili vrlo rijetko jer ju je narod prodavao za kupovinu ostalih potrepština. U Novalji su je jeli s makarunima, a u Pagu s njokima. Na ovogodišnjoj manifestaciji ona je dijelom glavnog jela, a pripremali su je i prezentirali učenici ugostiteljskog usmjerenja sa svojim profesorima i mentorima. Kako bi zadovoljili ukus svakog gosta, jelovnik je bio zbilja bogat: janjetina s njokima ili makarunima, hobotnica s bobom, jetrice s krumpirom, tripice s bižima, a na kraju smo se i zasladili domaćim poslasticama kao što su rafajoli, pandešpanj, frite, štrike i kroštule.

Ovome događaju nazočili su učenici i djelatnici naše škole, a i naši dragi gosti: zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije prof. Renata Vuksan, zamjenik gradonačelnika grada Paga g.  Tino Herenda, ravnateljica Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Pagu Željka Zubović, paški župnik Zdenko Milić, predstavnici ugostiteljskih objekata u kojima naši učenici realiziraju praktičnu nastavu, predstavnici turističkih zajednica otoka, predstavnici Školskog odbora i Vijeća roditelja.

Program je zaključila klapa Sol svojom izvedbom, a svećenikov je blagoslov pozvao goste na degustaciju autohtonih specijaliteta. Dio njih se i do danas priprema u našim domaćinstvima, a na neke smo pomalo i zaboravili pa je ovo dobar način njihovog oživljavanja. Osim toga, na ovaj način i naši učenici, pripremajući se za ovu manifestaciju, uče o načinima pripravljanja jela te o važnosti i potrebi njegovanja tradicije.

 

Srednja škola Bartula Kašića Pag