2019-12-16 09:48:35

„PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM 2O19/20“

Na objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma prijavila se i naša  SŠ „Bartul

Kašić“ iz Paga u suradnji sa Srednjom školom Obrovac. Izuzetno smo se

razveselili kada smo vidjeli da su odobrena sredstva za naš projekt od strane

Ministarstva turizma.

 Smatramo tu vrijednu potporu priznanjem za dosadašnji rad naše škole i

 poticajem za daljnji rad. U odrednicama koje je natječaj tražio, prepoznali smo

priliku za promoviranje našeg projekta „Pag na meniju“ koji se temelji na

višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“

Srednje škole Bartula Kašića Pag.

Projekt bi se trebao provoditi u suradnji s turističkim zajednicama Paga, Novalje,

Kolana i Povljane, Udruženjima obrtnika Paga i Novalje te jedinicama lokalne

samouprave na otoku Pagu.

Opći cilj projekta je povećati kvalitetu vještina učenika koji će raditi u

ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga

(Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog

proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.

Posebni cilj projekta je poboljšati nedovoljnu prezentaciju gastro kvalitete otoka

u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko

odredište.

„PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA
ZA TURIZAM 2O19/20“

Na objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma prijavila se i naša škola u
suradnji sa Srednjom školom Obrovac. Izuzetno smo se razveselili kada smo
vidjeli naš projekt među 20 odabranih koje je Ministarstvo turizma prepoznalo
kao vrijedne potpore!
Namjena ovog javnog poziva bila je osmisliti novi turistički proizvod, napraviti
projekt u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma ili
brandirati destinaciju ili proizvod. Ciljevi i prioriteti koje su prijave trebale
sadržavati bili su usmjereni na jačanje kompetencija i podizanje kvalitete
ljudskih potencijala, učenika srednjih strukovnih škola kroz: motiviranje mladih
za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu
kao multisektorskom resoru, međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz
obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih
sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih
institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja kod
učenika, razvijanje poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika.
U ovim smo odrednicama prepoznali priliku za promoviranje našeg projekta
„Pag na meniju“ koji se temelji na višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča,
što se nekad kuhalo na mom otoku“ Srednje škole Bartula Kašića Pag.
Cilj projekta je promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga kojom se
učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine,
izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u
početku, prikupljali recepte i savjete „na terenu“, među svojim starijim
članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom
ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na
degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se
naći i u istoimenoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom
otoku“, čije 3. dopunjeno izdanje je upravo u tisku.
Namjera projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske
objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području
otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno
promovirati one za koje se taj standard utvrdi.
Ciljana skupina prilikom provedbe projekta su nam učenici Srednje škole
Bartula Kašića Pag (zanimanje kuhar i konobar) i Srednje škole Obrovac
(zanimanje ekonomist) koji bi sudjelovali na projektu i time u praksi proširili

svoje znanje iz nastavnih predmeta kuharstva, talijanskog i engleskog jezika,
marketinga u turizmu i računalstva, te stekli praktična znanja iz fotografije i
grafičkog dizajna. Na taj način također bi stekli dodatne vještine i tako
pridonijeli ostvarenju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa
Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Projekt će se provoditi u suradnji s turističkim zajednicama Paga, Novalje,
Kolana i Povljane, Udruženjima obrtnika Paga i Novalje te jedinicama lokalne
samouprave na otoku Pagu.
U prioritetima koji su navedeni u Uputama za prijavitelje između ostalog je
navedeno da projekt treba biti u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do
2020. Kako se naša škola, kao i učenici, nalazi na otoku Pagu koji je sam
turistička destinacija, ovaj nam se prioritet sam nametnuo. Naša škola
osposobljava učenike strukovne srednje škole za rad u ugostiteljstvu koji svoje
prvo radno mjesto nalaze najčešće u turističkim mjestima. Budući da živimo u
turističkoj sredini, često opažamo nedostatke turističke ponude i poboljšanja
koja bi se mogla napraviti. U skladu s našim opažanjima i Strategijom razvoja
turizma RH do 2020., osmislili smo projekt koji je usmjeren stvaranju novog
aspekta ponude autohtone gastronomije otoka Paga.
Turistički rast destinacije, obrazovni sektor na otoku ne može adekvatno pratiti.
Najveći problem Srednje škole Bartula Kašića Pag jest što nema svoju zgradu
već radi u zgradi Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag. Zbog toga je škola
suočena s manjkom prostora za izvođenje nastave sukladno Državnom
pedagoškom standardu, a ne može ni razmišljati o uvođenju novih obrazovnih
smjerova za potrebe gospodarskog sektora. Dok se u proračunu RH ne osiguraju
sredstva za izgradnju nove školske zgrade te škola ne dobije dozvolu
Ministarstva znanosti i obrazovanja za izvođenje novih obrazovnih programa u
sektoru Turizam i ugostiteljstvo kao i ostalih struka potrebnih gospodarstvu,
ovaj bi projekt ojačao trenutnu poziciju strukovnog obrazovanja na otoku Pagu
te doprinio kvalitetnijoj ponudi ugostiteljskih objekata uključenih u posebni
standard.
Opći cilj projekta je povećati kvalitetu vještina učenika koji će raditi u
ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga
(Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog
proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Posebni cilj projekta je poboljšati nedovoljnu prezentaciju gastro kvalitete otoka
u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko
odredište.

Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije,
poboljšali bismo turističku ponudu otoka Paga kroz proširenje gastronomske
ponude otoka te je očuvali od zaborava. Proširili bismo znanje o autohtonoj
lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuli njenu primjenu u lokalnim restoranima,
a kod turista proširili autentičnost doživljaja destinacije i nakon povratka kući,
budući da bi imali mogućnost kupnje i već tiskane knjižice recepata kao jedne
vrste suvenira. Naime, Škola ima i varijantu knjižice autohtonih recepata tiskanu
na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku (nastala u suradnji s lokalnim
LAG-om Mentorides, uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih
fondova, 2019.).
Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko
sezona u kontinuiranom rastu, smatramo da bismo na ovaj način značajno
utjecali na promidžbu otoka Paga te izašli iz okvira ponude isključivo temeljene
na moru i suncu.
Također, kod lokalnih ugostitelja probudili bismo svijest o poboljšanju
gastronomske ponude, prvenstveno koncentrirane na lokalnu, mediteransku
prehranu.
Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja lokalne i
regionalne eno i gastro ponude.


Srednja škola Bartula Kašića Pag