2021-10-05 11:37:43

Terenska nastava u Ninu

Dana 30. rujna, učenici 2 g razreda Srednje škole Bartula Kašića iz Paga u pratnji nastavnice povijesti i nastavnice latinskog jezika su posjetili  Nin u sklopu terenske nastave na temu „Povijest Hrvatske u ranom srednjem vijeku“ i „Što smo baštinili od rimske civilizacije“.

U Ninu su učenici vidjeli područje antičke ninske luke, kip kneza Branimira, južni most koji spaja staru jezgru Nina  s kopnom. Prošavši most učenici su hodali glavnom rimskom gradskom ulicom (cardo maximus) i došli do Muzeja ninskih starina. U njemu je voditeljica muzeja ispričala povijest grada prolazeći kroz muzej koji je podijeljen u više tematskih cjelina (od pretpovijesti, rimskog razdoblja, ranokršćanskog razdoblja, ranog i kasnog srednjeg vijeka do podvodne arheologije i lapidarija).

Nakon obilaska muzeja uz stručno vođenje, učenici su obišli i najznačajnije ninske znamenitosti: crkvu i zvonik sv. Anselma, kip biskupa Grgura Ninskog, crkvicu Svetog križa, zatim značajnu antičku ostavštinu, ostatke foruma, rimsku kuću i rimski hram.


Srednja škola Bartula Kašića Pag